mocne kości, zdrowe zęby

WAPŃ

Wapń jest jednym z  niezbędnych makroskładników w naszym organizmie.

Odpowiednia jego ilość gwarantuje nam mocne kości (to właśnie w nich znajduje się 99% tego pierwiastka), zdrowe zęby oraz poprawna krzepliwość krwi. Uczestniczy również w budowie hormonów, bierze udział w przemianie materii,  gojeniu się ran, usprawnia mięśnie, zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych (dzięki czemu działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo i przeciwalergicznie). To również wapń poprawia przekazywanie impulsów nerwowych, co ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy.
Trzeba pamiętać, że zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z wiekiem. Przyjmuje się, że dorosły organizm potrzebuje ok. 1000 mg wapnia na dobę. Są jednak okresy w życiu człowiek, gdzie to zapotrzebowanie wzrasta nawet o 50%:

– dzieci podczas intensywnego wzrostu (800-1200 mg),

– okres ciąży i karmienia (1500 mg),

– menopauza (1500 mg),

– podeszły wiek (1500 mg).

Niestety pierwiastek ten pochodzący z jedzenia trudno się wchłania (ciężko też w taki sposób go przedawkować). Przyswajalność wapnia z diety to zaledwie 10 – 40 %. Do prawidłowego wchłaniania i wykorzystywania wapnia przez organizm niezbędna jest również odpowiednia ilość witaminy D (o której pisałam TUTAJ) i odpowiedni stosunek do niego fosforu (u dorosłych Ca:P powinien być 1:1).  Osoby mające problemy z tarczycą i kamicą nerkową nie powinny suplementować się tym pierwiastkiem bez  konsultacji z lekarzem, na własną rękę. Również przy antybiotykoterapii powinniśmy uprzedzić lekarza o takiej suplementacji, gdyż zmniejsza ona działanie leku.

wapń

Niedobory wapnia, jak i jego nadmierne wydalenia mogą powodować:

– krzywice u dzieci,

– osteoporozę,

– skurcze mięśni,

– bóle stawów,

– drętwienie kończyn,

-zwolnienie tętna,

– bezsenność,

– krwotoki z nosa,

– ubytki w uzębieniu,

– zburzenia hormonalne,

– drażliwość, kłopoty z koncentracją

– częste infekcje,

– alergie.

Warto również pamiętać, że niedobory wapnia może nasilać kawa, herbata, alkohol czy też zupy typu instant.

wapń

Nadmiar wapnia natomiast powoduje:

– powstawanie kamieni nerkowych,

– obniżone wchłanianie żelaza i cynku,

– nudności,

– brak apetytu,

– zaparcia.

wapń

Poniżej znajdziesz najlepsze źródła wapnia:

– mleko i przetwory mleczne: sery długo dojrzewające, jogurty, tłuste szery żółte, sery twarogowe i topione, śmietany;

– konserwy rybne (ryby spożywane wraz ze szkieletem);

– soja, fasola;

– migdały, orzechy laskowe i arachidowe, nasiona słonecznika;

– natka pietruszki;

– szpinak, szczaw;

– jaja kurze;

– kapusta, brokuły, kalarepa gotowania;

– suszone figi, kiwi.

chleb życia

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.