Dzisiaj przepisy na moje trzy magiczne napoje na odporność. Zima zbliża się do nas wielkimi krokami, więc sezon na przeziębienia myślę, że można uznać za otwarty.Każdy skuteczny sposób na budowanie odporności się przyda. Napoje swoją magiczną moc zawdzięczają składnikom takim jak imbir, cytryna, miód, kurkuma i pyłek pszczeli.
Imbir – działa termogenicznie, zwiększa temperaturę ciała, przyspiesza metabolizm. Jest świetnym źródłem antyoksydantów i błonnika. Działa moczopędnie, łagodzi zapalenia, bóle i wspomaga pracę jelit.
Cytryna – źródło witaminy C, co przyczynia się do naszej odporności. Jest dobrym przeciwutleniaczem, źródłem błonnika i skutecznie przyspiesza metabolizm.
Miód – działa bakteriobójczo, antybiotycznie, przeciwgorączkowo, przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo. Ponadto wspomaga gojenie ran, koi nerwy, wzmacnia serce i jest świetnym „paliwem” dla mózgu.
Kurkuma – działa przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczno, przeciwbakteryjnie, przeciwdepresyjnie i przeciwrakowo. Redukuje cholesterol, obniża ilość cukru we krwi, wspomaga gojenie ran oraz łagodzi dolegliwości trawienne.
Pyłek pszczeli – to prawdziwa bomba witaminowa, działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo. Pomaga w regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym. Wykazuje również działanie antyanemiczne, detoksykacyjne, antydepresyjne, antyalergiczne, antybiotyczne.
I NAPÓJ – „TERMOFOR W SZKLANCE”
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka ciepłej wody,
– 3 plastry cytryny,
– 1 łyżeczka świeżo startego imbiru lub 2 grubsze plastry,
– 2 łyżki miodu,
– odrobina cynamonu,
– 2 listki świeżej mięty do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Do ciepłej, przegotowanej wcześniej wody wrzucamy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
II NAPÓJ – „ZŁOTE MLEKO”
SKŁADNIKI:
– 1 szklana mleka roślinnego,
– 1 łyżeczka kurkumy (świeżo starta lub w proszku),
– szczypta zmielonego, czarnego pieprzu,
– ½ łyżeczki oleju kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlewany mleko i dodajemy pozostałe składniki. Lekko mieszając, podgrzewamy całość ok.5 min.
III NAPÓJ – „ PIGUŁKA Z ULA”
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka wody,
– 1-2 łyżeczki pyłku pszczelego,
– opcjonalnie 1 łyżeczka miodu.
PRZYGOTOWANIE:
Wieczorem pyłek z miodem zalewamy ciepłą wodą (nie może być to wrzątek, aby składniki nie straciły wartości odżywczych) i pozostawiamy na noc. Rano dolewany trochę cieplej wody i pijemy (najlepiej na czczo).