Chwila oddechu po pracy, po treningu, marzy Ci się filiżanka pysznej kawy i … trufle jaglane. Dokładnie tak, te smaki komponują się idealnie. Kolejny przepis, który pomoże Ci ominąć sklepowe półki ze słodyczami, zawierającymi to wszystko, czego chcesz oszczędzić sobie i swojej rodzinie. Na samą myśl o nich pojawia się uśmiech na mojej twarzy 🙂
SKŁADNIKI (16 szt.):
– ½ szklanki płatków jaglanych (wcześniej zalanych gorącą wodą),
– ½ szklanki płatków migdałowych,
– 1 łyżka mąki kokosowej,
– 2 łyżki odżywki białkowej (opcjonalnie, możesz pominąć ten składnik),
– 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
– 1 łyżka karobu lub kakao,
– 1 łyżka miodu (jeśli lubisz bardzo słodki smak, możesz dodać dwie łyżki),
– 3 łyżki masła orzechowego 100% lub masła migdałowego 100%
– dodatkowo karob lub kakao do obtoczenia kulek.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieść w misce i blenduj, aż utworzy się jednolita masa. Gdyby masa była zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody. Uformuj kulki o średnicy 3-4 cm i obtocz w kakao. Przygotowane trufle wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Smacznego!
