granola

TROPIKALNA GRANOLA

Śniadanie to podstawa- dla wszystkich!!! Od tej zasady nie ma wyjątków. Ważne, aby było pożywne, pełnowartościowe i smaczne. To  posiłek, który daje nam energię na cały dzień. Nie powinien więc być śmieciowy. Moja dzisiejsza propozycja nadaje się zarówno na powolne weekendowe śniadanie w domu, jak i szybki pudełkowy posiłek na wynos. Przygotowanie tej granoli w wersji tropikalnej to zaledwie kilka minut, a zapas wystarczy na co najmniej 2 tygodnie.

zdrowe śniadanie

SKŁADNIKI:

– 1½  szklanki bezglutenowych płatków owsianych,

– ½ szklanki płatków kokosowych,

– ½ szklanki suszonego mango,

– ½ szklanki suszonej papai,

– ½  szklanki mielonego siemienia lnianego,

– ½ szklanki  zmielonego siemienia lnianego,

– 1 szklanka ekspandowanej komosy białej,

– 1 szklanka posiekanych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich, laskowych, nerkowców),

– ½  szklanki rodzynek (bez siarczanów),

– ½ szklanki jagód goji,

– 3 łyżki miodu,

– 1 łyżka masła migdałowego,

– 1 łyżka oleju kokosowego.

domowa granola

PRZYGOTOWANIE:

Składniki z pominięciem jagód goji i rodzynek dokładnie wymieszaj, jeżeli granola jest bardzo sypka, możesz dodać kilka łyżek wody. Wysyp wszystko na blachę wyłożoną papierem i piecze 20-25 minut w temperaturze 160 C, kilka razy w trakcie mieszając (aby uniknąć spalenia). Na 5 minut przed końcem pieczenia do reszty składników dosyp jagody i rodzynki. Po wystudzeniu przechowuj granolę w szczelnie zamkniętym słoiku.

domowa granola
TROPIKALNA GRANOLA

Zobacz również moje inne propozycje na zdrowe śniadania:

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.