TARTA NA SPODZIE MARCHEWKOWYM Z ZIELONYMI WARZYWAMI

TARTA NA SPODZIE MARCHEWKOWYM

Niebo w gębie, idealna na obiad lub kolację… tarta na spodzie marchewkowym z zielonymi warzywami. Gdy za oknem szaro i ponuro, ratuje się kolorową kuchnią.

Dziś przygotowałam dla Was tartę na kruchym, marchewkowym spodzie z dodatkiem warzyw i migdałów. Prosty przepis, opisany poniżej krok po kroku. Na blogu królują przepisy bezglutenowe i bez laktozy, tak też jest i tym razem.

TARTA NA SPODZIE MARCHEWKOWYM Z ZIELONYMI WARZYWAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

– 125 g startej na grubych oczkach marchewki

– 5g startej na grubych oczkach świeżej kurkumy

– 1 żółtko

– 100g masła bez laktozy

– 50g mąki ryżowej

– 75g mąki kukurydzianej

– 75g mąki owsianej (bezglutenowej)

– przyprawy: sól,  pieprz, papryka wędzona

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

– 100g mrożonej fasolki szparagowej

– 150g mrożonego bobu

– 1 szklanka świeżego szpinaku

– 100g wędzonego tofu

– 2/3 szklanki płatków migdałów

– 3 jajka

– 65ml śmietanki kokosowej

– 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ostrej

– przyprawy: sól, pieprz, chili, papryka wędzona

TARTA WARZYWNA

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsyp mąki, przyprawy, zimne masło pokrojone w kostkę. Dodaj żółtko, marchewkę i kurkumę. Całość zagniataj tak długo, aż powstanie ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 60 minut. Po wyjęciu ciasta z lodówki zetrzyj je na tarce na grubych oczkach. 4/5 startego ciasta wysyp na dno formy, wysmarowanej wcześniej dowolnym tłuszczem i delikatnie je uklep. Tak przygotowane ciasto podpiec w temperaturze 180 C przez 15 minut (z termoobiegiem).

W tym czasie w oddzielnej misce wymieszaj jajka, śmietankę kokosową, musztardę i przyprawy. Wcześniej rozmrożone warzywa, szpinak oraz tofu pokrój, a następnie wsyp do jajecznej masy i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane nadzienie, wyłóż na podpieczony spód i równomiernie rozprowadź. Na górę wysyp pozostałą część startego ciasta i płatków migdałowych.

Piecz w temperaturze 180 C przez około 35 minut (z termoobiegiem). Wyjmij, podawaj ciepłą (taka jest najsmaczniejsza) lub wystudzoną. Smacznego

TARTA NA SPODZIE MARCHEWKOWYM
TARTA NA SPODZIE MARCHEWKOWYM

6 myśli na temat “TARTA NA SPODZIE MARCHEWKOWYM

  1. Ja osobno dodaję ubite białka do całości. Dzięki temu trochę bardziej wyrasta i jest bardziej puszysta niż jak dodam całe roztrzepane jajka.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.