Ryż z jabłkami to przepis na podwieczorek, który świetnie sprawdza się przed wieczornymi, długimi biegami.W życiu biegacza są takie dni, w których może pozwolić sobie na trochę więcej słodyczy pod warunkiem, że są one oczywiści przygotowane ze zdrowych produktów.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
– 2 woreczki ryżu brązowego,
– 2 szklanki mleka (może być roślinne),
– 4 jabłka,
– sok z ½ cytryny,
– sok z 2 świeżo wyciśniętych pomarańczy,
– ½ łyżeczka kardamonu,
– 1 płaskie łyżeczki cynamonu,
– 4 cienkie plasterki świeżego imbiru,
– białka z 4 jajek,
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego.
PRZYGOTOWANIE:
Ryż gotujemy (30 min) na mleku, mieszając od czasu do czasu. Jabłka obieramy i kroimy w plasterki. Owoce wykładamy na patelnię, przyprawiamy cynamonem, kardamonem i imbirem. Dolewamy sok z cytryny i pomarańczy i dusimy 15-20 min. W międzyczasie ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ryż, następnie przykrywany go jabłkami i pianką z białek. Zapiekamy całość 20 min, w piekarniku nagrzanym do 180 C.