Nie ma jesieni w mojej kuchni bez kremu z dyni. Uwielbiam jej smak, konsystencję i kolor.
Dzisiaj proponuję bardzo rozgrzewającą wersję, z dodatkiem sporej ilości przypraw, czosnku, imbiru, lekko przełamaną słodyczą gruszki. Jest to zdecydowanie danie dla tych, którzy preferują ostry smak.
SKŁADNIKI
- 800 g dyni (zważonej po obraniu)
- 1 gruszka
- 2 centymetrowy kawałek świeżego imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- 600 ml bulionu
- 2 łyżki oliwy extra vergine
- przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka wędzonej papryki, 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki, ½ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, szczypta pieprzu
DO PODANIA
· kremowy jogurt naturalny bez laktozy
· czarny sezam
PRZYGOTOWANIE
Piekarnik nastaw na 180 C. Dynię i gruszkę obierz ze skórki, usuń nasiona i pokrój w kostkę . Tak przygotowaną dynie, gruszkę , dodatkowo obrany czosnek i imbir k wyłóż na blachę piekarnika, całość oblej oliwą , obsyp przyprawami i piec 20 minut ( z termoobiegiem). Bulion podgrzej na lekkim ogniu, dodaj do niego upieczone warzywa i zblenduj całość. Powinieneś uzyskać gęsty krem. Gotuj jeszcze 5 min. Przelać na talerze, ozdobić kapką jogurtu i posypać sezamem.
Polecam również:

Bardzo ciekawe połączenie. Fajnie, że do takiego przepisu można wykorzystać dwa sezonowe, jesienne produkty!
Uwielbiam krem dyniowy, ale z gruszkką jeszcze nie jadłam – muszę spróbować! Dzięki za pomysł 🙂