Pudding chia, czyli jeden z najprostszych deserów. Świetny wybór na Dzień Kobiet poradzi z nim sobie nawet ten mężczyzna, który niezbyt dobrze zna drogę do kuchni ;). Większość kobiet uwielbia słodycze i jak już zdążyliście się przekonać, ja nie mam zamiaru przekonywać Was na moim blogu, aby z nich zrezygnować. Moje kubki smakowe również celują w słodkości, wiec staram się zrobić wszystko, aby zawierały jak najmniej cukru i były jak najbardziej zdrowe. Pamiętajmy, że dieta to świadome i mądre wybory, a nie tylko wyrzeczenia.
Panowie do dzieła, dzisiaj Wy sprawiacie przyjemność swoim aktywnym i dbającym o zdrowie kobietom.
SKŁADNIKI:
– ½ szklanka nasion chia,
– 1 ½ szklana mleka roślinnego (ja wybrałam migdałowe),
– garść ulubionych orzechów,
– świeże owoce,
– suszone owoce.
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona chia pomieszać z mlekiem i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Owoce świeże i suszone oraz orzechy kroimy na drobne kawałki. Gotowy pudding przekładamy do pucharków lub miseczek i przykrywamy całość owocami i orzechami. Świeże owoce możemy również zmiksować na jednolity mus i podawać warstwami na przemian z puddingiem.
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) – należą do najzdrowszej żywności na świecie. Naturalne źródło wartościowego białka, polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli. Odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Obecność błonnika w szałwii powoduje, że mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. złego cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.