Pudding chia, czyli moim jeden z najprostszych, lekkich i pożywnych deserów. To świetny sposób na zaspokojenie apetytu na słodycze w ciepłe dni.
SKŁADNIKI (2 porcje):
– 1 1/2 łyżki nasion chia,
– 100g jogurtu naturalnego bez laktozy,
– ½ szklanki mleka bez laktozy (może być roślinne),
– 1 łyżka syropu daktylowego,
– 1 szklanka mrożonych jagód,
– 1 szklanka mrożonych malin,
– świeże owoce lub orzechy do ozdoby.
PRZYGOTOWANIE:
Nasiona chia wymieszaj z jogurtem, mlekiem, syropem daktylowym i odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Mrożone owoce zblenduj w osobnych miseczkach. Gotowy pudding przełóż do pucharków naprzemian z musami owocowymi. Całość ozdób wybranymi owocami lub orzechami. lub miseczek i przykrywamy całość owocami i orzechami.
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) – należą do najzdrowszej żywności na świecie. Naturalne źródło wartościowego białka, polecane są wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli. Odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu. Obecność błonnika w szałwii powoduje, że mają one właściwości oczyszczające organizm z toksyn. Zawierają długołańcuchowe nienasycone trójglicerydy w proporcjach, które zmniejszają złogi tzw. złego cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
Wartości odżywcze:
wartość odżywcza | w jednej porcji |
wartość energetyczna | 164 kcal |
białko | 7g |
tłuszcz | 4,4g |
węglowodany | 24,4g |