Dzisiaj czas na placki szpinakowo- białkowe, tym razem nie sałatka :). Stawiam na szybkie dania i uwielbiam wszelkiego rodzaju placki. Jeśli mam ochotę na coś ciepłego, sycącego i lekkiego na obiad, pojawiają się właśnie one. Dzisiejsza zielona wersja ma za zadanie nie tyko napełnić brzuchy, ale także rozpocząć zieloną, wiosenną inwazje w kuchni :).
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki mąki (może być bezglutenowa owsiana lub każda inna bezglutenowa mieszanka),
– 60g odżywki białkowej (u mnie bez laktozy),
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 szklanka mleka bez laktozy (może być roślinne),
– 1 jajko od szczęśliwej kury (o zaletach jajek pisałam TUTAJ),
– 2 szklanki świeżego szpinaku,
– 1 dojrzały banan,
– szczypta soli,
– olej kokosowy do smażenia,
– owoce do dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki (poza olejem kokosowy i owocami) wrzucić do miski i dokładnie zblendować. Na rozgrzaną patelnię wlać 4 łyżki ciasta i smażyć aż pojawią się pęcherzyki. Obrócić placka i smażyć jeszcze chwilę. Czynność powtórzyć z kolejnymi packami. Przed podaniem udekorować owocami.
Wygląda fantastycznie. Trudno się je robi?
Świetnie wygląda! Jak długo się je robi?
Bardzo szybko i łatwo się robi 🙂 jak pisałam takie dania lubię najbardziej. Czas 15-20 min
Hej,
Przepis wygląda bardzo smacznie, ale.. mam jedno pytanie. Ile tej mąki ma być? 🙂
„½ mąki” niestety nie jest dla mnie jednoznaczne (pół szklanki? pół kilo? pół.. czegoś innego?). Wolę się upewnić 🙂
Pozdrawiam,
Michał
cześć,
już poprawiłam, mam nadzieję że teraz będzie jasne. Pozdrawiam 🙂