Nie znajdziemy lepszego okresu na przygotowanie placka ze śliwkami niż jesień. To teraz owoce są najlepszej jakości, po brzegi wypełnione witaminami (B6, A, C i E), minerałami (magnez, wapń, miedź, potas, żelazo, fosfor) oraz błonnikiem. Ciasto jest idealne dla tych, którzy w swojej diecie omijają gluten i laktozę. Nie oznacza to jednak, że placek jest pozbawiony smaku i aromatu. Polecam każdemu, kto szuka przepisu na smaczne, zdrowe słodycze.
SKŁADNIKI (10 porcji):
– 2 jajka od szczęśliwych kur,
– ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego,
– 1 ½ łyżki miodu wielokwiatowego,
– 150g mielonych migdałów,
– 50g mąki kokosowej,
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
– 5 szt. śliwek,
– ½ łyżeczki cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki z wyjątkiem śliwek wymieszaj w misce. Ma powstać jednolita masa. Foremkę (ja użyłam keksówki) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę do foremki, a na górze poukładaj pokrojone w ćwiartki śliwki. Piecz 40-45 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Smacznego.
Wartości odżywcze:
wartość odżywcza | w jednej porcji (67g) |
wartość energetyczna | 192 kcal |
białko | 5,5g |
tłuszcz | 15,6g |
węglowodany | 10,9g |