Ciecierzyca, ja uwielbiam 🙂 niestety wiem, że nie wszyscy za nią przepadają. Dzisiaj postawiłam sobie za zadanie przekonać do niej tych, którzy wolą omijać ją szerokim łukiem. Miał być mus kakaowy, ale jak to często zdarza się w mojej kuchni, podczas wykonana, plan działania się zmienia :). Mogą zajadać się nim osoby na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej czy bezcukrowej. Mocno kakaowe, miękkie, wystarczająco słodkie gwarantuje, że zasmakuje również Wam.
SKŁADNIKI (na 8 porcji):
– 250g gotowanej ciecierzycy,
– 7 daktyli,
– 3 łyżeczki masła orzechowego,
– 2 łyżeczki surowego kakao,
– 3 łyżki gęstego mleczka kokosowego,
– ¾ łyżeczki sody,
– garść dowolnych orzechów (u mnie pekan).
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Po tym czasie odlej nadmiar wody. Daktyle, masło orzechowe, mleczko i ciecierzycę wrzuć do miski i zblenduj na jednolitą masę. Do miski dodaj kakao i sodę, po czy ponownie wszystko zblednduj. Masę przelej do foremki. Na górę wyłóż wybrane przez siebie orzechy. Piecz przez 35 min w temperaturze 200 stopni.