Jeśli tak jak ja masz ochotę śniadanie w świątecznym klimacie, to mam dla Ciebie propozycję. Już czas na przygotowanie rozgrzewającej, aromatycznej, piernikowej granoli.
Możesz dodać do niej mleko, jogurt, konfiturę czy też świeże owoce, wszystko zależy od Twojej kreatywności.
SKŁADNIKI:
– 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
– 1 szklanka mieszanki dowolnych orzechów (u mnie: włoskie, nerkowca, migdały)
– 1 szklanka mieszanki suszonych owoców (u mnie: morele, figi, śliwki, jabłka)
– 1 łyżka przyprawy do piernika
– 1 łyżka cynamonu
– szczypta soli
– 2 łyżki płynnego miodu
– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego
– sok wyciśnięty z ½ cytryny
– sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
PRZYGOTOWANIE:
Do miski przełóż płatki owsiane, orzechy i suszone owoce (grubo posiekane), przyprawę do piernika, cynamon, sól, olej, soki i miód. Wszystko razem wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 150°C, grzałka góra- dół, mieszaj mniej więcej co 5 minut. Granola stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie.
*Ganolę przechowuj w zamkniętym słoiku.

