PIERNIKOWA GRANOLA

PIERNIKOWA GRANOLA

Jeśli tak jak ja masz ochotę śniadanie w świątecznym klimacie, to mam dla Ciebie propozycję. Już czas na przygotowanie rozgrzewającej, aromatycznej, piernikowej granoli.

Możesz dodać do niej mleko, jogurt, konfiturę czy też świeże owoce, wszystko zależy od Twojej kreatywności.

PIERNIKOWA GRANOLA

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych

– 1 szklanka mieszanki dowolnych orzechów (u mnie: włoskie, nerkowca, migdały)

– 1 szklanka mieszanki suszonych owoców (u mnie: morele, figi, śliwki, jabłka)

– 1 łyżka przyprawy do piernika

– 1 łyżka cynamonu

– szczypta soli

– 2 łyżki płynnego miodu

– 2 łyżki płynnego oleju kokosowego

– sok wyciśnięty z ½ cytryny

– sok wyciśnięty z 1 pomarańczy

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przełóż płatki owsiane, orzechy i suszone owoce (grubo posiekane), przyprawę do piernika, cynamon, sól, olej, soki i miód. Wszystko razem wymieszaj. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 150°C, grzałka góra- dół, mieszaj mniej więcej co 5 minut. Granola stanie się chrupiąca, dopiero gdy ostygnie.

*Ganolę przechowuj w zamkniętym słoiku.

PIERNIKOWA GRANOLA
PIERNIKOWA GRANOLA
PIERNIKOWA GRANOLA
PIERNIKOWA GRANOLA

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.