Masz ochotę celebrować „Tłusty czwartek”, ale nie przepadasz za tradycyjnymi pączki? Może unikasz mąki pszennej lub ograniczasz węglowodany i liczysz kalorie? Bez obaw, służę pomocą i przychodzę z przepisem na pieczone oponki. Jedna ma nieco ponad 100 kcal i nie zagrozi Twojej figurze.
SKŁADNIKI (na 5 oponek):
– 30g mąki kokosowej;
– 30g wiórek kokosowych;
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia;
– 30g erytrolu;
– 3 jajka;
– ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego;
– starta skórka z połowy pomarańczy;
OPCJONALNIE (do dekoracji):
– gorzka czekolada 70%;
– prażone, posiekane orzechy laskowe;
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieść w misce i zblenduj do połączenia składników. Przygotowaną masę wyłóż do foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni, przez ok 15 min.
Wartości odżywcze:
wartość odżywcza | w jednej porcji (bez polewy) |
wartość energetyczna | 116 kcal |
białko | 7g |
tłuszcz | 7,8g |
węglowodany | 3,8g |
POLECAM RÓWNIEŻ:
Te pieczone oponki to moje ulubione! Pyszne, puszyste i łatwe do zrobienia – idealne na popołudniową herbatę.