Kolejna odsłona mojego ulubionego śniadania, tym razem będzie to pieczona wersja owsianki. Dlaczego to ona króluje najczęściej u mnie o poranku?Daje mi super dawkę energii przed treningiem, bogactwo błonnika (1/5 rozpuszczalnego w wodzie), poprawia pamięć i koncentracje (witamina B6), działa antydepresyjnie, zapobiega zmęczeniu (witamina B1 i kwas pantotenowy), jest doskonałym przeciwutleniaczem, obniża poziom cholesterolu, ma właściwości prebiotyczne, zapobiega otyłości i cukrzycy typu II, zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych, wzmacnia układ immunologiczny. No i nie zapominajmy o najważniejszym, jest po prostu pyszna.
SKŁADNIKI (na 4 porcje):
– 1 szklanka mleka migdałowego,
– ½ łyżeczki cynamony,
– ½ łyżeczki imbiru,
– 1 jajko,
– 1 czubata łyżka miodu,
– 1 szklanka płatków owsianych,
– 2 łyżki płatków jaglanych,
– 2 łyżki płatków gryczanych,
– 1 łyżka siemienia lnianego mielonego,
– 2 łyżki zmielonych orzechów,
– 1 szklanka owoców sezonowych (ja dodałam truskawki),
– 1 łyżeczka oleju kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
Płatki wymieszaj z orzechami, siemieniem lnianym, kardamonem i imbirem. Do drugiej miski wlej mleko, dodaj łyżkę miodu, jajko i następnie połącz z suchymi składnikami. 4 ceramiczne foremki posmaruj olejem kokosowym, do każdej wyłóż część przygotowanej masy i owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz ok. 30-35 minut w temp. 175 stopni C. Owsianka jest doskonała na ciepło i na zimno. Smacznego!
Polecam również moje pozostałe przepisy na fit śniadania. Pamiętaj, że to najważniejszy posiłek w ciągu dnia 🙂