Pasztet wigilijny bez mięsa to kolejna moja świąteczna propozycja. Tradycja nakazuje aby potrawy wigilijne były postne, niestety większość dobrych przepisów na pasztety ma w składzie mięso. Ten przepis sprawdzi się więc doskonale, jest prosty, szybki i smaczny. Świetnie komponuje się w ducie z żurawiną.
SKŁADNIKI:
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 5 marchewek,
– 2 pietruszki (korzeń),
– 1 por,
– ½ selera,
– 100g kaszy orkiszowej,
– 2 łyżki ziół prowansalskich,
– płaska łyżeczka pieprzu cayenne,
– ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
– ½ łyżeczka tymianku.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa pokroić i poddusić na małym ogniu aż zmiękną. Dosypać przyprawy. Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Całość zmiksować i wyłożyć do foremki. Piec 60 – 70 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.