pasztet bez mięsa

PASZTET WIGILIJNY BEZ MIĘSA

Pasztet wigilijny bez  mięsa to kolejna moja świąteczna propozycja. Tradycja nakazuje aby potrawy wigilijne były postne, niestety większość dobrych przepisów na pasztety ma w składzie mięso. Ten przepis sprawdzi się więc doskonale, jest prosty, szybki i smaczny. Świetnie komponuje się w ducie z żurawiną.

pasztet bez mięsa

SKŁADNIKI:

– 1 cebula,

– 2 ząbki czosnku,

– 5 marchewek,

– 2 pietruszki (korzeń),

– 1 por,

– ½ selera,

– 100g kaszy orkiszowej,

– 2 łyżki ziół prowansalskich,

– płaska łyżeczka pieprzu cayenne,

– ½ łyżeczki pieprzu czarnego,

– ½ łyżeczka tymianku.

pasztet bez mięsa

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa pokroić i poddusić na małym ogniu aż zmiękną. Dosypać przyprawy. Kaszę ugotować wg wskazówek na opakowaniu. Całość zmiksować i wyłożyć do foremki. Piec 60 – 70 min w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem.

pasztet bez mięsa
pasztet wigilijny

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.