Owsianka na śniadanie to standard dla każdego biegacza. Jeśli jednak masz nieraz ochotę na małą odmianę, to dzisiejszy przepis jest właśnie dla Ciebie. Owsianka w formie muffinek świetnie sprawdza się podczas wyjazdów i tzw. szybkich śniadań. To do dzieła 🙂
SKŁADNIKI (12 sztuk):
– 100g płatków owsianych,
– 200g jogurtu naturalnego,
– 180g mąki pszennej,
– 2 łyżki mielonych migdałów,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
– ½ łyżeczki sody,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 50g posiekanych orzechów ( włoskich lub nerkowców),
– 100g posiekanych suszonych moreli,
– 1 jajko,
– 3 łyżki miodu,
– 60g płynnego oleju kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj dwie miski. W jednej zmieszaj płatki, jogurt, jajko, olej, miód, orzechy i morele i dokładnie wymieszaj. W drugiej mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i również dokładnie wymieszaj. Zawartości obu misek połącz, cały czas mieszając. Przygotowaną masę przełóż do papilotek i wstaw do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Jedna myśl na temat “OWSIANKA INACZEJ”