Dzisiaj przepis na najprostszą w świecie słodką przekąskę, czyli owoce pod kruszonką. Jej zaletą jest nie tylko smak, ale również to, że zawiera małą ilość węglowodanów.
U mnie pojawia się zawsze w chwili „kryzysu słodyczowego” i to chyba jest najlepsza rekomendacja dla tego przepisu.
Składniki ( na 2 porcje):
– owoce: u mnie tym razem jedno twarde jabłko i gruszka (idealnie sprawdzi się też mix: borówki, maliny, porzeczka)
– 15g masła (u mnie bez laktozy)
– 2 łyżki erytrytolu
– 3 łyżki zmielonych migdałów
– 1 ½ łyżki wiórków kokosowych
– ½ łyżeczki cynamonu
– 6 szt. orzechów pecan
– 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Owoce obierz ze skórki, pokrój w kostkę, wyłóż do naczynia żaroodpornego i skrop sokiem z cytryny.
2. Przed przykryciem ciasta kruszonką do owoców możesz dodać pokrojone orzechy pecan.
3. Wszystkie pozostałe składniki połącz w misce, zagnieć, a następnie pokrusz ciasto palcami i wyłóż na owoce.
4. Piecz przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C na złoty kolor.
Spróbuj również:
– BEZGLUTENOWE BROWNIE Z ORZECHAMI