Szukacie idealnego, wykwintnego deseru, aby uczcić Nowy Rok? Polecam mój tort czekoladowy. Choć nie zawiera glutenu i laktozy, powinien przypaść do gustu każdemu łasuchowi. Jest bardzo czekoladowy i rozpływa się w ustach. Myślę, że bardziej nie trzeba go reklamować 🙂
SKŁADNIKI:
Ciasto:
– 75g mąki ziemniaczanej,
– 50g mąki ryżowej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego),
– 5 jajek,
– 100g gorzkiej czekolady,
– 125g masła (bez laktozy),
– 100g cukru pudru trzcinowego,
– 2 łyżki miodu.
Krem:
– 400 ml śmietany 30% (bez laktozy),
– 100g gorzkiej czekolady,
– 2 torebki śmietan-fix-u,
– 1 łyżka miodu.
Polewa:
– 100g gorzkiej czekolady,
– 50 ml śmietany 30% (bez laktozy),
Dodatkowo:
– 3 łyżki konfitury z żurawiny (lub z wiśni),
– pół filiżanki mocnej kawy,
– ½ szklanki drobno posiekanych pistacji.
PRZYGOTOWANIE:
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i wystudź. Masło utrzyj na puch, dodaj miód, cukier, a następnie czekoladę. Do masy dodaj żółtka, mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij na sztywno białka i połącz z masą czekoladową. Przełóż masę do tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm) i piecz 35 min, w temperaturze 160 stopni.
Gdy ciasto się piecze, przygotuj krem: czekoladę z miodem rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź, dodaj śmietanę. Mieszankę wstaw do lodówki (im dłużnej tam będzie, tym lepiej). Zimną mieszankę ubij na sztywną pianę, dodając śmietan-fix.
Wystudzone ciasto przekrój na pół. Nasącz oba płaty kawą, na jeden z nich wyłóż konfiturę z żurawiny, a następnie krem czekoladowy. Przykryj drugim płatem.
Teraz czas na polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do niej śmietanę, energicznie mieszając. Polewa powinna być gładka i jednolita. Kiedy przestygnie, polej nią tort. Posyp całość posiekanymi pistacjami.
Tort niestety jest bardzo kaloryczny, dlatego polecam go tylko na wyjątkowe okazje 😉
Smacznego!