Naleśniki z mąki kasztanowej z musem gruszkowo – pomarańczowym to mój sposób na poprawienie sobie humoru, gdy za oknem deszcz i niska temperatura. Takie słodkie śniadanie lub podwieczorek potrafi wynagrodzić bardzo wiele. To opcja bezglutenowa, więc również dla tych, którzy muszą lub chcą unikać mąki pszennej, tradycyjnie używanej do naleśników. Do dzieła.
MUS
SKŁADNIKI:
– 4 dojrzałe gruszki,
– sok z 1 pomarańczy,
– sok z ½ cytryny,
– ½ łyżeczki zmielonego imbiru,
– ½ łyżeczka zmielonego anyżu,
– ½ łyżeczka zmielonego kardamonu,
– 1 łyżeczka zmielonego cynamonu.
PRZYGOTOWANIE:
Gruszki obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do nich pozostałe składniki i dusimy na patelni. Gdy gruszki zmiękną, całość blendujemy na jednolitą masę.
NALEŚNIKI (przepis na 8 sztuk)
SKŁADNIKI:
-250g mąki kasztanowej,
– 2 jajka,
– 1 szklanka mleka (może być roślinne lub pół na pół z woda mineralną),
– szczypta soli himalajskiej,
– olej kokosowy do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Jajka razem z mlekiem miksujemy, następnie dodajemy mąkę, sól i bardzo dokładnie łączymy. Smażymy naleśniki na oleju kokosowym.
Naleśniki podajemy z musem gruszkowo – pomarańczowym albo z gęstym mlekiem kokosowym. Uwaga – bardzo szybko znikają z talerza 😉 SMACZNEGO
Wygląda smakowicie, a że uwielbiam naleśniki i wszystko to, co nietypowe to chętnie wypróbuję! 🙂 Dam znać jak wyszło.
Polecam 🙂 i czekam na opinię
Tylko się ze mnie nie śmiejcie 😉 A skąd się bierze taką mąkę?
Mąka taka powstaje z jadalnych kasztanów, można ją dostać w sklepach ze zdrową żywnością