Jak dla mnie nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów, to moje ulubione danie wigilijne.
Nie mogłabym więc zostawić Was, bez przepisu na moje najlepsze pierogi bezglutenowe. Dzisiaj w towarzystwie dwóch farszów, pierwszy tradycyjny z kapustą i grzybami, a drugi to moja improwizacja, która była konieczna w chwili gdy zostało ciasto, a pierwszy farsz się skończył 😉. To co znalazłam w lodówce, okazało się strzałem w dziesiątkę. Korzenno-twarogowy farsz sprawdzi się dla miłośników pierogów na słodko.
SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE ok 50 sztuk
– 50g mąki ziemniaczanej
– 50g skrobi z tapioki
– 50g mąki owsianej bezglutenowej
– 150g mąki ryżowej
– 50g łupiny babki jajowatej
– 1 łyżeczka soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– ok 300 ml ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE
Suche składniki wymieszaj dokładnie w misce. Stopniowo dodawaj oliwę i wodę, zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na kawałki i rozwałkuj, podsypując mąką. Wytnij kółka z ciasta i nałóż ulubiony farsz, złóż na pół i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie, z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Pierogi wrzuć do wrzącej wody (garnek 4-5 litrów). Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez chwilę (ok 2 min).
FARSZ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
– 50g suszonych grzybów, najlepiej borowików
– 200g kiszonej kapusty
– 2 średnie cebule
– -przyprawy: sól, pieprz
– masło lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia gotuj grzyby, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Grzyby odciśnij od wywaru. Wywar warto wykorzystać do innego dania np. zupy.
Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odsącz wodę.
Grzyby i kapustę drobno pokrój lub zmiel w maszynce.
Na patelni na maśle lub oleju zeszklij cebule, dodaj grzyby i kapustę. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku i podsmaż ok 5-7 minut.
*Pierogi najlepiej smakują podsmażone w towarzystwie skwarek z tofu.
*Skwarki z tofu: drobno pokrój wędzone tofu i podsmażonym na masełku.
FARSZ ZE ŚWIĄTECZNĄ NUTĄ
– ¾ szklanki granoli piernikowej
– 2 łyżki miodu wielokwiatowego
– pół serka wiejskiego bez laktozy
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki wrzuć do miski i zblenduj na jednolitą masę.
*Pierogi świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub śmietanką