NAJLEPSZE PIEROGI BEZGLUTENOWE

NAJLEPSZE PIEROGI BEZGLUTENOWE

Jak dla mnie nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez pierogów, to moje ulubione danie wigilijne.

Nie mogłabym więc zostawić Was, bez przepisu na moje najlepsze pierogi bezglutenowe. Dzisiaj w towarzystwie dwóch farszów, pierwszy tradycyjny z kapustą i grzybami, a drugi to moja improwizacja, która była konieczna w chwili gdy zostało ciasto, a pierwszy farsz się skończył 😉. To co znalazłam w lodówce, okazało się strzałem w dziesiątkę. Korzenno-twarogowy farsz sprawdzi się dla miłośników pierogów na słodko.

NAJLEPSZE PIEROGI BEZGLUTENOWE

SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE ok 50 sztuk

– 50g mąki ziemniaczanej

– 50g skrobi z tapioki

– 50g mąki owsianej bezglutenowej

– 150g mąki ryżowej

– 50g łupiny babki jajowatej

– 1 łyżeczka soli

– 3 łyżki oliwy z oliwek

– ok 300 ml ciepłej wody

 

PRZYGOTOWANIE

Suche składniki wymieszaj dokładnie w misce. Stopniowo dodawaj oliwę i wodę, zagniatając ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, podziel je na kawałki i rozwałkuj, podsypując mąką. Wytnij kółka z ciasta i nałóż ulubiony farsz, złóż na pół i zlep brzegi. Gotuj w osolonej wodzie, z dodatkiem jednej łyżki oliwy. Pierogi wrzuć do wrzącej wody (garnek 4-5 litrów). Gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez chwilę (ok 2 min).

NAJLEPSZE PIEROGI BEZGLUTENOWE

FARSZ Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

– 50g suszonych grzybów, najlepiej borowików

– 200g kiszonej kapusty

– 2 średnie cebule

– -przyprawy: sól, pieprz

– masło lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE

Grzyby opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnego dnia gotuj grzyby, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw solą i pieprzem. Grzyby odciśnij od wywaru. Wywar warto wykorzystać do innego dania np. zupy.

Kapustę odciśnij i gotuj w 300 ml wody do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odsącz wodę.

Grzyby i kapustę drobno pokrój lub zmiel w maszynce.

Na patelni na maśle lub oleju zeszklij cebule, dodaj grzyby i kapustę. Składniki farszu dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku i podsmaż ok 5-7 minut.

 

*Pierogi najlepiej smakują podsmażone w towarzystwie skwarek z tofu.

*Skwarki z tofu:  drobno pokrój wędzone tofu i podsmażonym na masełku.

NAJLEPSZE PIEROGI BEZGLUTENOWE

FARSZ ZE ŚWIĄTECZNĄ NUTĄ

– ¾ szklanki granoli piernikowej

– 2 łyżki miodu wielokwiatowego

– pół serka wiejskiego bez laktozy

 

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie składniki wrzuć do miski i zblenduj na jednolitą masę.

*Pierogi świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub śmietanką

NAJLEPSZE PIEROGI BEZGLUTENOWE
NAJLEPSZE PIEROGI BEZGLUTENOWE

Zobacz również:

ciasteczka imbirowe

noworoczny tort czekoladowy

aromatyczne kruche jabłkami

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.