Mus orzechowo – brzoskwiniowy to jeden z najprostszych deserów na ciepłe dni. Mam nadzieję, że polubicie połączenie smaków orzechów z brzoskwiniami. Dla mnie rewelacja, ulubiony deser tego lata. Polecam zamrożenie od razu większej ilości bananów i tworzenie na ich podstawie pysznych sezonowych musów w zaledwie kilka minut- kolejny przepis niebawem.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
– 3 banany;
– 2 łyżki masła orzechowego;
– 2 brzoskwinie;
– 180 ml jogurtu naturalnego 2% (bez laktozy).
PRZYGOTOWANIE:
Banany obieramy, kroimy w talarki i wkładamy do zamrażarki. Po 1,5-2 godzinach wyciągamy banany, odczekujemy chwilę, aż troszeczkę zmiękną i wrzucamy do blendera. Miksujemy je na gładką masę, dodajemy masło, brzoskwinie (po uprzednim wyciągnięciu pestki) i jogurt. Całość ponownie miksujemy. Mus przelewamy do miseczek, zdobimy owocami i miętą. Podajemy go od razu po przygotowaniu, dzięki temu zachowuje odpowiednią konsystencję i temperaturę.