Muffiny czekoladowo- proteinowe to propozycja dla tych, którzy lubią aktywność fizyczną i przepadają za czekoladą. Miękkie w środku, chrupiące na wierzchu. Szybkie do przyrządzenia, mało skomplikowane — to zaleta większości przepisów na muffiny.
SKŁADNIKI:
– 150g gorzkiej czekolady,
– 75g oleju kokosowego lub masła klarowanego,
– ½ szklanki mleka roślinnego,
– 2 jajka od szczęśliwych kur,
– 200g mąki orkiszowej razowej,
– 60g odżywki białkowej śmietankowej (może być czekoladowa),
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 100g ksylitolu
– opcjonalnie można dodać 2 łyżki miodu.
PRZYGOTOWANIE:
Odłożyć 1/3 czekolady i pokroić ją w drobną kosteczkę. Resztę czekolady wrzucić do rondelka, dodać masło i roztopić co chwilę mieszając. Odstawić z ognia, dodać mleko, jajka i wymieszać na jednolitą masę. Do oddzielnej miski wsypać mąkę, odżywkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać ksylitol i dokładnie wymieszać. Dodać masę czekoladową i delikatnie wymieszać, do połączenia się składników. Nałożyć ciasto do 12 papilotek umieszczonych na blaszce, na wierzchu położyć pokrojoną odłożoną czekoladę. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego 🙂
Babeczki bardzo dobre !! Wlasnie zrobiłam . Chciałam zapytać ile taka jedna ma kalori