Święta tuż tuż, jeśli jeszcze nie upiekliście mazurka, to jest na to ostatnia szansa. Przygotowałam dla Was dwie szybkie wersje tego wielkanocnego ciacha. Jedna z nich bardziej tradycyjna, druga dla tych, którzy w sojowej diecie eliminują gluten.
WERSJA Z GLUTENEM
Składniki na ciasto:
– 150g mąki tortowej;
– 50g zmielonych orzechów włoskich;
– 30g drobnego cukru trzcinowego;
– 100g masła klarowanego;
– 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%;
– szczypta soli himalajskiej;
– 1 żółtko.
Składniki na masę:
– 75g gorzkiej czekolady;
– 2 łyżki masła orzechowego 100%;
– 2 łyżki gęstego mleka kokosowego;
– świeże owoce i listki mięty do dekoracji.
Przygotowanie:
Wyrób ciasto, łącząc wszystkie składanki w robocie kuchennym. Przygotowana masę zawiń w woreczek foliowy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki, piecz około 15-20 minut.
W gorącej kąpieli rozpuść czekoladę, dodaj do niej masło orzechowe i mleko kokosowe. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, aż utworzą jednolitą masę. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i całość udekoruj owocami i miętą.
WERSJA BEZGLUTENOWA
Składniki na ciasto:
– 100g maki jaglanej;
– 50g mąki ryżowej;
– 100g mielonych migdałów;
– ½ łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia;
– 30g ksylitolu lub cukru kokosowego;
– szczypta soli himalajskiej;
– 1 całe jajko;
– 150 g masła klarowanego.
Składniki na masę:
– 8 świeżych daktyli;
– 2 łyżki masła orzechowego 100%;
– 2 łyżki gęstego mleka kokosowego;
– bakalie do dekoracji.
Przygotowanie:
Wyrób ciasto, łącząc wszystkie składanki w robocie kuchennym. Przygotowana masę zawiń w woreczek foliowy i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a w międzyczasie przygotuj foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Wyłóż cienką warstwę rozrobionego ciasta do foremki, piecz około 15-18 minut.
Przygotuj masę, miksując namoczone wcześniej we wrzątku daktyle (bez pestek) wraz z masłem orzechowym i mlekiem kokosowym. Nałóż masę na upieczony spód ciasta i całość udekoruj bakaliami.