Dzisiaj na tapecie mamy magnez, przez wielu nazywany pierwiastkiem życia. Składnik mineralny, który przede wszystkim wzmacnia kości i łagodzi nerwy. Osoby intensywnie uprawiające sport są niestety narażone na jego niedobór w organizmie. Do tej grupy należą również osoby pracujące fizycznie, umysłowo, żyjące w częstym stresie, kobiety w ciąży oraz w okresie menopauzy, osoby które często przebywają na dietach redukcyjnych lub źle zbilansowanych. Pewnie niejeden z Was pomyślał teraz to przecież ja, niestety jest nas coraz więcej.
Nie zapominajmy przy tym jak ogromna jest rola magnezu w naszym organizmie:
– działa przeciwstresowo,
– łagodzi skurcze mięśni,
– pomaga w budowie kości i zębów,
– aktywuje wiele enzymów, między innymi ATP,
– wspomaga odchudzanie,
– odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu naczyniowo-sercowego,
– pomaga w regulacji pracy tarczycy,
– wspomaga transport sodu i potasu,
– zapobiega migrenom,
– bierze udział w przemianie węglowodanów, białka i tłuszczy,
– zwalnia procesy starzenia,
– rozszerza drogi oddechowe,
– chroni organizm przed toksynami,
– łagodzi objawy zmęczenia.
Aby nasze życie przebiegało prawidłowo, musimy więc dbać o to aby w naszym organizmie znajdowała się odpowiednia ilość tego składnika ( średnio 25-30 g). Zanim jednak pobiegniemy do apteki po gotowe suplementy w formie tabletek postarajmy się dostarczyć magnez wraz z codziennym pożywieniem.
Świetnym naturalnym źródłem magnezu są:
– kakao,
– otręby,
– kiełki zbóż,
– produkty z pełnego ziarna,
– rośliny strączkowe,
– zielone części roślin,
– orzechy, migdały,
– kasza gryczana,
– banan,
– makrela.
Przy komponowaniu naszych posiłków pamiętajmy również o tym, że witaminy B6 i D ułatwiają przenikanie tego pierwiastka do tkanek, a zbyt duża ilość wapnia ogranicza ten proces. Problemy niedoboru magnezu powoduje również duża ilość kawy w naszej diecie, spożywanie niektórych leków, nadużywanie alkoholu oraz odwodnienie i częste biegunki. Rozdrażnienie, zmęczenie, kołatanie serca, drganie powieki czy częste skurcze mięśni powinno w pierwszej kolejności skłonić nas do przeanalizowania naszej diety i wzbogacenia jej o produkty bogate w magnez. Zrób to najlepiej już teraz, bo przecież wszyscy wiemy, że „ lepiej zapobiegać niż leczyć”.