Trening treningiem, ale człowiek musi też coś jeść. Uwielbiam przepisy na tradycyjne dania w wersjach lekko odchudzonych (przez co też zdrowszych).
Dzięki temu nie muszę rezygnować z potraw, które smakują mi najbardziej i budzą przyjemne skojarzenia obiadu jak u mamy. Takie zabiegi polecam nie tylko osobą aktywnym fizycznie, dbającym o zdrowie, ale przede wszystkim młodym mamą, które są odpowiedzialne za tworzenie poprawnych nawyków żywieniowych u swoich pociech. Dzisiaj wykonana przez Was praca na pewno zaowocuje u nich w przyszłości.
SKŁADNIKI (na 2 porcje):
– 250g chudego twarogu,
– ¼ szklanki mąki pszennej razowej,
– ¼ szklanki mąki jaglanej,
– ¼ szklanki mąki kukurydzianej,
– szczypta soli himalajskiej,
– 1 jajko od szczęśliwej kury,
– 2 łyżeczki oleju kokosowego,
– opcjonalnie 2 łyżeczki cukru kokosowego lub trzcinowego.
PRZYGOTOWANIE:
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodając jajko, sól i wszystkie mąki. Całość dokładnie łączymy. Gdy masa będzie jednolita, formujemy wałek i kroimy go (tak jak tradycyjne kopytka) na szerokość 2 cm. Kluski gotujemy w wodzie (lekko osolonej) ok 5 minut. W momencie, kiedy wypłyną na powierzchnię, wyławiamy kluski i odstawimy do przesuszenia. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowym razem z cukrem, wrzucamy leniwe i lekko podsmażamy.
Witam, mam pytanie. Pisze Pani w składzie o 1/4 … ale czego? Pozdrawiam. M.