witamina B9

KWAS FOLIOWY

Kwas foliowy to witamina (B9),  której zdecydowanie za mało poświęca się uwagi. Kojarzona jest przede wszystkim z ciążą i jej zwiększonym zapotrzebowaniem w tym właśnie okresie. Tymczasem ma ona ogromne znaczenie dla organizmu, bez znaczenia na nasz wiek i płeć.

Skutki jej niedoboru mają wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie:

– zahamowanie wzrostu i odbudowy komórek,

– niedokrwistość,

– rozszczep kręgosłupa i wada cewy nerwowej u płodu, (dlatego przyjmowanie kwasu foliowego w dawce 0,4 mg jeszcze przed zajściem w ciąże jest tak ważne),

– poronienia,

– stany lękowe,

– skłonności do depresji,

– drażliwość, roztargnienie,

– przemęczanie, kłopoty z koncentracją,

– bezsenność,

– zapalenie błony śluzowej,

– biegunki, utrata masy ciała,

– zaburzenia wchłaniania składników odżywczych,

Musimy pamiętać, że witamina B9  nie jest syntezowana w organizmie, natomiast jej zapasy mogą wystarczyć zaledwie na 3-4 miesiące. Wydalana jest również z naszego organizmu wraz z kałem (20%) i moczem.  Jest rozpuszczalna w wodzie, ale bardzo wrażliwa na temperaturę i światło. Każda obróbka termiczna produktów obniża w nich ilość kwasu foliowego, dlatego bardzo ławo o jego niedobory. Już podczas przechowywania może dojść do strat rzędu 50%.

witamina B9

Starając się go dostarczyć wraz z pożywieniem, powinniśmy jak najczęściej sięgać po:

– szpinak, sałatę, jarmuż, kapustę, brukselkę,

– pietruszka (zarówno natka, jak i korzeń),

– wątroba wołowa i drobiowa,

– kalafior, brokuły, szparagi,

– soczewicę, groch, fasolę,

– ryż brązowy,

– orzechy, słonecznik, pszenicę,

– awokado, banany, pomarańcze, cytryny,

– drożdże,

-żółtko.

witamina B9

Chcąc zwiększyć wchłanianie kwasu foliowego, należy zadbać o towarzystwo produktów bogatych w witaminę B, witaminę B6, witaminę B12, witaminę H oraz witaminę C. Pamiętajmy, że jak ze wszystkim tak i tu można przedobrzyć.  Takie ryzyko  występuje przy zbyt obfitej suplementacji, co objawić się może rozdrażnieniem, bezsennością, problemami jelitowymi, a nawet alergiczną reakcją skórną. Podczas ciąży zbyt dużą ilość B9 może, spowodować astmę u dziecka.

witamina B9

witamina B9
kwas foliowy

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.