Jak celebrować Walentynki? Może słodkim deserem i pyszną kawą 😊. Taki sposób zawsze się sprawdzi i jest szansa, że nie zrujnuje Twojej figury i zdrowia.
Moja dzisiejsza propozycja, czyli kulki z marchewką sprawdzi się więc idealnie. Spróbuj, a nie pożałujesz, są słodkie, delikatne i nie zawierają białego cukru.
SKŁADNIKI
– 100 g płatków owsianych ( u mnie bezglutenowe)
– 10 szt. świeżych daktyli
– 100g drobno starta marchewka
– 50 g wiórek kokosowych, plus dwie łyżki do obtoczenia
– 1 łyżeczka cynamonu
– szczypta soli himalajskiej
PRZYGOTOWANIE
Wysp płatki owsiane do robota kuchennego lub blendera i kilka razy zmiksuj, aby je trochę rozdrobnić.
Dodaj resztę składników i wymieszaj, aż powstanie gęste, lepkie ciasto. Jeśli słabo się klei, dodaj 1 łyżkę ciepłej wody i ponownie zmiksuj.
Podziel mieszaninę na około 20 kulek energetycznych i obtocz w wiórkach kokosowych.
Przechowuj w zamkniętym pojemniku w lodówce lub zamrażarce.
*Ważne jest, aby w tym przepisie używać miękkich, wilgotnych daktyli. Jeśli używasz suszonych daktyli są bardzo suche, zalej je wrzątkiem i odczekaj 15-20 min, następnie dobrze odcedź przed użyciem.