Słonko za oknem rozpieszcza nas w tym roku wyjątkowo. W taką pogodę najczęściej mamy ochotę na coś lżejszego i zdrowszego do zjedzenia. Polecam koktajl jaglany z granolą i musem owocowym. Pożywny, smaczny, prosty w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, jako przekąska po treningu (z dodatkiem białka) lub po prostu bez okazji, kiedy mamy ochotę na coś smacznego.
SKŁADNIKI (2 porcje):
– 4 czubate łyżki ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu kaszy jaglanej,
– 2/3 szklanki mleka kokosowego,
– 30g odżywki białkowej (u mnie ryżowa) lub 1 czubata łyżka inuliny,
– 4 łyżki domowej granoli (przepis znajdziesz TUTAJ lub TUTAJ),
– 1 szklanka truskawek,
– 1/4 melona,
– garść borówek amerykańskich.
PRZYGOTOWANIE:
Do blendera wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy ugotowaną kaszę, odżywkę białkową (lub inulinę) i dokładnie miksujemy. W osobne naczynie wrzucamy truskawki z melonem i również miksujemy. Do wcześniej przygotowanych szklanek wsypujemy po 2 łyżki granoli, na które wlewany masę jaglaną. Na samą górę wylewamy mus owocowy i ozdabiamy owocami.
Jak widać, deser jest prosty w wykonaniu, pełen naturalnych samów, o idealnie kremowej konsystencji. Polecam!