Naleśniki to zawsze idealne danie bez względu na porę dnia. Sprawdzają się na śniadanie, szybki lunch czy też podwieczorek. Kasztanowe naleśniki to moja ulubiona wersja tego dania, nie ma lepszych 🙂. Nie łamią się, nie kruszą, niczym się nie różnią od tych z glutenem. Są delikatne i rozpływają się w ustach ;).
SKŁADNIKI:
– 100g mąki kasztanowej,
– 50g bezglutenowej mąki owsianej,
– 50g mąki ziemniaczanej,
– szczypta soli,
– 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 4 jajka,
– 45g masła bez laktozy,
– 250 ml mleka bez laktozy,
– 100 ml wody (może być gazowana).
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki, oprócz masła połącz w misce. Masło rozpuściłam w rondelku i ostudź. Powoli dodaj je do pozostałych składników. Wszystko dokładnie połącz, najlepiej za pomocą miksera. Na rozgrzaną patelnię wlej cienką warstwę ciasta i smaż z dwóch stron, aż naleśnik się zarumieni. Jeżeli naleśniki będą przywierały, możesz na patelnię włożyć odrobinę masła.
Naleśniki świetnie komponują się z sosem jagodowym.
SOS:
– 1 szklanka mrożonych jagód,
– 1 dojrzały banan,
– 1 szklanka jogurtu naturalnego bez laktozy,
– opcjonalnie 1 łyżeczka miodu.
Polecam również NALEŚNIKI KASZTANOWE Z MUSEM GRUSZKOWO -POMARAŃCZOWYM