Dzisiaj robimy ciasteczka jaglane. Przygotowałam dla Was bardzo prosty przepis, nie wymaga wiele zdolności kulinarnych. Ciastka są bezglutenowe (co ostatnio modne), niezwykle kruche, no i smaczne.
SKŁADNIKI:
CIASTO
– 300g płatków jaglanych,
– 150g mąki jaglanej,
– 1 łyżka cynamonu,
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego),
– 4 łyżki mleka,
– 2 jajka,
– 3 łyżki miodu,
– 150g oleju kokosowego.
POLEWA
– 6 kostek gorzkiej czekolady,
– 1 łyżka oleju koksowego,
– 1 czubata łyżka masła orzechowego.
PRZYGOTOWANIE:
Wyrobić ciasto, łącząc wszystkie składniki jednocześnie. Przygotowane ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. Po 60 min rozwałkować cisto, następnie wykroić ciasteczka. Piec w 180 stopniach przez 15 min. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodając do niej olej kokosowy i mało orzechowe. Gotowe ciasteczka polewamy masą czekoladową i odstawiamy do wyschnięcia. Smacznego.
2 myśli na temat “JAGLANKI”
Czy płatki jaglanej to płatki jaglanej błyskawiczne?które trzeba gotować do spożycia!
Czy płatki jaglanej to płatki jaglanej błyskawiczne?które trzeba gotować do spożycia!
Mogą być błyskawiczne