Smaczne, zdrowe, szybkie takie zazwyczaj są moje przepisy. Ty razem jest podobnie, z wykorzystaniem dyni, którą obecnie znajdziesz w każdym warzywniaku.
Idealna potrawa dla tych, którzy szukają inspiracji na dania bez glutenu, czy też mleka. Moje dzisiejsze gofry z dyni smakują również najmłodszym i to w wersji bez cukru w składzie. Możesz podawać je na słodko i wytrawnie. Od Ciebie zależy czy urozmaicisz je jogurtem wegańskim i powidłami, czy też wędzonym łososiem z awokado (to moje dwie ulubione opcje).
Składniki (na 6 sztuk):
– 125g puree z dyni
– 40g mąki kukurydzianej
– 15g mąki jaglanej
– 30g skrobi z tapioki
– 5g proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 jajko
– 5g płynnego oleju kokosowego plus odrobina do smarowania gofrownicy
– opcjonalnie ulubione słodziłdło
Przygotowanie:
Przygotuj dwie miski, w jednej połącz suche składniki, a w drugiej mokre. Używając miksera stopniowo łączy zawartość obu misek, tak aby nie było grudek. Jeżeli masa wydaje ci się zbyt gęsta, możesz dodać wody (może być gazowana).
Gofrownicę włącz do prądu, za pomocą pędzelka lekko posmaruj kratki olejem i odczekaj, aż się nagrzeje.
Partiami nakładaj ciasto (po dwie łyżki) na nagrzaną gofrownicę i picz na złoty kolor. Upieczone gofry powinny być chrupiące z wierzchu i miękkie w środku.
* Gofry najlepiej studzić na kratce, tak aby odparowały
* Świetnie smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko
Wypróbuj również:
– ciasto kruche z dynią i jabłkami