Fit tarta (czekoladowa) to idealny deser dla każdego bezglutenowego i bezlaktozowego łasucha :). Ma obłędne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach nadzienie. Każdy wielbiciel słodkości powinien być zadowolony.
Składniki:
Spód
– 100g orzechów nerkowca (mogą być też orzechy laskowe lub włoskie)
– 100g wiórków kokosowych
– 125g płatków owsianych (bez glutenu)
– 2 łyżki masła orzechowego
– 2 łyżki świeżo zmielonego kakao
– 2 łyżki miodu
Krem
– 3-4 czubate łyżki gęstego mleczka koksowego
– 100g gorzkiej czekolady 90% (bez laktozy)
– 1 ½ -2 łyżki cukru kokosowego
Owoce do ozdoby
– ¾ szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców wg uznania
Przygotowanie:
Orzechy, wiórki, namoczone wcześniej płatki i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło orzechowe, miód i łączymy z wcześniej przygotowaną masą (masa powinna być plastyczna).Wyklejamy nią spód i boki formy (u mnie średnica 26cm) i odstawiamy na godziną do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleczko kokosowe, cukier i wszystko bardzo dokładnie miksując. Czekoladową masę wlewamy na przygotowany spód i układamy jagody, delikatnie je wciskając. Odstawiamy na godzinę do lodówki. SAMACZNEGO
Ograniczam laktozę do minimum, mam nietolerancję (niestety bo uwielbiam twarogi i mleko 🙁 ). Zapisuję przepis do wypróbowania w najbliższy weekend 🙂 Tarta wygląda pięknie. Pozdrawiam!
PS. chyba mam ten sam talerzyk 😀
A w czym namoczyć te orzechy,platki i wiorki?w wodzie czy mleku ?
Ja moczę tylko płatki. Używam do tego samej wody, ale myśle że z mlekiem też będzie ok. Pozdrawiam i życzę znacznego
W jakiej ilości wody moczyc wiórki? A z tą czekoladą to jak zrobić, ile wody
Nie dosc ze z czekolada, w dodatku pyszny deser to jeszcze fit. Koooocham takie słodycze!
No niestety ta czekoladowa czesc mi taka gruba nie wyszla, co wiecej spod jest smaczny ale kompletnie sie nie trzyma – jest pyszka ale bardziej zdrowy deser a nie tarta ktora mozna podzielic na kawalki.
Namoczone płatki, masło orzechów i mód powinny skleić spód. Masa jeszcze przed wstawieniem do lodówki, powinna być bardzo plastyczna i się nie rozpadać.Ilość masy czekoladowej na zdjęciu jest wg powyższego przepisu, na blaszce 26 cm.