FIT TARTA

FIT TARTA (CZEKOLADOWA)

Fit tarta (czekoladowa) to idealny deser dla każdego bezglutenowego i bezlaktozowego łasucha :). Ma obłędne, mocno czekoladowe, rozpływające się w ustach nadzienie. Każdy wielbiciel słodkości powinien być zadowolony.

FIT TARTA

Składniki:

Spód

– 100g orzechów nerkowca (mogą być też orzechy laskowe lub włoskie)

– 100g wiórków kokosowych

– 125g płatków owsianych (bez glutenu)

– 2 łyżki masła orzechowego

– 2 łyżki świeżo zmielonego  kakao

– 2 łyżki miodu

Krem

– 3-4 czubate łyżki gęstego mleczka koksowego

– 100g gorzkiej czekolady 90% (bez laktozy)

– 1 ½ -2 łyżki cukru kokosowego

Owoce do ozdoby

– ¾ szklanki borówek amerykańskich lub innych owoców wg uznania

FIT TARTA

Przygotowanie:

Orzechy, wiórki, namoczone wcześniej płatki i kakao blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy masło orzechowe, miód i łączymy z wcześniej przygotowaną masą (masa powinna być plastyczna).Wyklejamy nią  spód i boki formy (u mnie średnica 26cm) i odstawiamy na godziną do lodówki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy do niej mleczko kokosowe, cukier i wszystko bardzo dokładnie miksując. Czekoladową masę wlewamy na przygotowany spód  i układamy jagody, delikatnie je wciskając. Odstawiamy na godzinę do lodówki. SAMACZNEGO

FIT TARTA
FIT TARTA (CZEKOLADOWA)

 

7 myśli na temat “FIT TARTA (CZEKOLADOWA)

  1. Ograniczam laktozę do minimum, mam nietolerancję (niestety bo uwielbiam twarogi i mleko 🙁 ). Zapisuję przepis do wypróbowania w najbliższy weekend 🙂 Tarta wygląda pięknie. Pozdrawiam!
    PS. chyba mam ten sam talerzyk 😀

    1. Ja moczę tylko płatki. Używam do tego samej wody, ale myśle że z mlekiem też będzie ok. Pozdrawiam i życzę znacznego

  2. No niestety ta czekoladowa czesc mi taka gruba nie wyszla, co wiecej spod jest smaczny ale kompletnie sie nie trzyma – jest pyszka ale bardziej zdrowy deser a nie tarta ktora mozna podzielic na kawalki.

    1. Namoczone płatki, masło orzechów i mód powinny skleić spód. Masa jeszcze przed wstawieniem do lodówki, powinna być bardzo plastyczna i się nie rozpadać.Ilość masy czekoladowej na zdjęciu jest wg powyższego przepisu, na blaszce 26 cm.

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.