Domowa granola to kolejny z moich sposobów na zdrowe, pełnowartościowe i pyszne śniadanie. Nie można jej zastąpić ”gotowcami” z marketów,które są pełne cukru, syropu glukozowo- fruktozowego, soli, barwników, konserwantów i niczym oprócz konsystencji nie różnią się od batoników, których przecież nikt z nas nie pożera na śniadanie. Przepis jest bardzo szybki i prosty, także koniec z wymówkami. Polecam to śniadanie nie tylko osobom regularnie uprawiającym sport, ale również wszystkim mamom dbającym o swoje pociechy i osobom bardzo zapracowanym, którym ciągle brakuje czasu na przygotowanie tego najważniejszego podczas dni posiłku.
SKŁADNIKI:
-1½ szklanki płatków owsianych,
– ½ szklanki wiórek kokosowych,
– ½ szklanki słonecznika,
– ½ szklanki zmielonego siemienia lnianego,
– ½ szklanki niezmielonego siemienia lnianego,
– 1 szklanka posiekanych orzechów (ja użyłam orzechów włoskich, laskowych, nerkowców i migdałów),
– ¾ szklanki rodzynek (bez siarczanów) lub suszonej żurawiny (niesłodzonej),
– 3 łyżki miodu,
– 1 łyżka oleju kokosowego.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, jeżeli granola jest bardzo sypka, możemy dodać kilka łyżek wody. Wysypujemy wszystko na blachę wyłożoną papierem i pieczemy 20-25 minut w temperaturze 160 C, kilka razy w trakcie mieszając (aby uniknąć spalenia). Po wystudzeniu przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jeżeli potrzebujesz opcji bezglutenowej, zamień standardowe płatki owsiane na te oznaczone przekreślonym kłoskiem (bezglutenowe).