czekolada fit

DOMOWA CZEKOLADA

Kto nie lubi czekolady? Komu nie poprawia humoru? Chyba nie ma wiele takich osób, a już na pewno ja do nich nie należę. Ważne jest dla mnie jednak, aby słodycze, które jem były z dobrych składników, bez konserwantów, barwników, ulepszaczy, spulchniaczy itd. Nie bez znaczenia jest również łatwość i czas ich przygotowania. Gwarantuje, że poniższy przepis spełnia te wszystkie warunki, a w dodatku domowa czekolada jest po prostu pyszna.

czekolada fit

SKŁADNIKI (8 porcji):

 

– 7 daktyli,

– 50g rozpuszczonego oleju kokosowego,

– 60g masła orzechowego z nerkowców 100%,

– 30g surowego kakao,

– sok wyciśnięty z połowu pomarańczy,

– dowolne dodatki (u mnie orzechy pekan),

– opcjonalnie miód.

czekolada fit

PRZYGOTOWANIE:

 

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odlej wodę, dodaj olej  kokosowy, masło orzechowe, kakao i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Masę wylej na formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Udekoruj wybranymi dodatkami. Na 2-3 godziny odstaw do lodówki.

 

Wartości odżywcze (bez orzechów):

wartość odżywcza w jednej porcji (28g)
wartość energetyczna 136 kcal
białko 2,4g
tłuszcz 10,9g
węglowodany 7,2g
czekolada fit
DOMOWA CZEKOLADA

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.