Kto nie lubi czekolady? Komu nie poprawia humoru? Chyba nie ma wiele takich osób, a już na pewno ja do nich nie należę. Ważne jest dla mnie jednak, aby słodycze, które jem były z dobrych składników, bez konserwantów, barwników, ulepszaczy, spulchniaczy itd. Nie bez znaczenia jest również łatwość i czas ich przygotowania. Gwarantuje, że poniższy przepis spełnia te wszystkie warunki, a w dodatku domowa czekolada jest po prostu pyszna.
SKŁADNIKI (8 porcji):
– 7 daktyli,
– 50g rozpuszczonego oleju kokosowego,
– 60g masła orzechowego z nerkowców 100%,
– 30g surowego kakao,
– sok wyciśnięty z połowu pomarańczy,
– dowolne dodatki (u mnie orzechy pekan),
– opcjonalnie miód.
PRZYGOTOWANIE:
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odlej wodę, dodaj olej kokosowy, masło orzechowe, kakao i sok z pomarańczy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Masę wylej na formę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Udekoruj wybranymi dodatkami. Na 2-3 godziny odstaw do lodówki.
Wartości odżywcze (bez orzechów):
wartość odżywcza | w jednej porcji (28g) |
wartość energetyczna | 136 kcal |
białko | 2,4g |
tłuszcz | 10,9g |
węglowodany | 7,2g |