tapioka

DESER Z TAPIOKI Z OWOCAMI

Deser z tapioki z owocami — ten kolorowy deser pomoże nam wytrwać na ostatniej prostej do wiosny. Częściej zza chmur wychyla się słonko, humor coraz lepszy to i ochota na lekki deserek większa 🙂. Tapioka już od dawna czekała na mnie w kuchni, aż ją wypróbuję. Jest hipoalergiczna, nie zawiera cholesterolu ani glutenu. Konsystencja przypomina budyń, świetnie komponuje się z mlekiem kokosowych i owocami. Dzisiejszy przepis jak zwykle jest szybki i bardzo prosty.

tapioka

SKŁADNIKI:

– 30g granulek tapioki,

– 60ml mleka kokosowego,

– 60ml wody,

– 1 łyżeczka cukru kokosowego,

– ½ mango,

– 2 kiwi,

– garść malin i borówek do ozdoby,

– 2 listki mięty.

tapioka

PRZYGOTOWANIE:

Tapiokę zalać wodą i wstawić do lodówki na godzinę. Namoczoną tapiokę gotujemy 15 minut w mleku kokosowym, wcześniej wymieszanym z wodą (pół na pół) cały czas mieszając. Gdyby budyń był zbyt gęsty, można dolać więcej wody. Mango i kiwi blendujemy w osobnych naczyniach. Wystudzony budyń przekładany do naczynia na zmianę z musami. Deser można ozdobić świeżymi owocami i miętą.

tapioka

tapioka
DESER Z TAPIOKI Z OWOCAMI

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.