Deser z tapioki z owocami — ten kolorowy deser pomoże nam wytrwać na ostatniej prostej do wiosny. Częściej zza chmur wychyla się słonko, humor coraz lepszy to i ochota na lekki deserek większa 🙂. Tapioka już od dawna czekała na mnie w kuchni, aż ją wypróbuję. Jest hipoalergiczna, nie zawiera cholesterolu ani glutenu. Konsystencja przypomina budyń, świetnie komponuje się z mlekiem kokosowych i owocami. Dzisiejszy przepis jak zwykle jest szybki i bardzo prosty.
SKŁADNIKI:
– 30g granulek tapioki,
– 60ml mleka kokosowego,
– 60ml wody,
– 1 łyżeczka cukru kokosowego,
– ½ mango,
– 2 kiwi,
– garść malin i borówek do ozdoby,
– 2 listki mięty.
PRZYGOTOWANIE:
Tapiokę zalać wodą i wstawić do lodówki na godzinę. Namoczoną tapiokę gotujemy 15 minut w mleku kokosowym, wcześniej wymieszanym z wodą (pół na pół) cały czas mieszając. Gdyby budyń był zbyt gęsty, można dolać więcej wody. Mango i kiwi blendujemy w osobnych naczyniach. Wystudzony budyń przekładany do naczynia na zmianę z musami. Deser można ozdobić świeżymi owocami i miętą.