Idealne do kawy lub herbaty na jesienne wieczory- ciasto ze śliwkami. Sezon na śliwki trwa, wiec korzystajmy. To teraz owoce są najlepszej jakości, po brzegi wypełnione witaminami (B6, A, C i E), minerałami (magnez, wapń, miedź, potas, żelazo, fosfor) oraz błonnikiem.
Składniki na ciasto (na 6 porcji):
– 50g mąki bezglutenowej (u mnie mieszanka);
– 70g mielonych migdałów;
– ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia;
– 30g ksylitolu lub cukru kokosowego;
– szczypta soli himalajskiej;
– 1 całe jajko;
– 50 g masła bez laktozy;
– 5 świeżych śliwek;
– 5 szt orzechów włoskich;
– opcjonalnie łyżka miodu.
Przygotowanie:
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij z nich pestki. Orzechy połam na ćwiartki. Z pozostałych składników wyrób ciasto, łącząc wszystkie składanki w robocie kuchennym. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem), a w międzyczasie przygotuj foremkę (u mnie mała keksówka) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Gotowe ciasto wylej do foremki, a na górze poukładaj śliwki i orzechy (lekko je wciskając). Opcjonalne możesz na górę wylać przygotowany miód, w ten sposób postanie chrupiąca, słodka warstwa. Piecz około 25-30 minut.
Wartości odżywcze ciasta ze śliwkami:
wartość odżywcza | w jednej porcji |
wartość energetyczna | 256 kcal |
białko | 4,4g |
tłuszcz | 19g |
węglowodany | 19,1g |