Ciasto orzechowo- daktylowe (baz pieczenia) to moja słodka propozycja dla Was z okazji Walentynek. Dzień, w którym wszechobecna jest miłość, a jak wiadomo przez żołądek też można trafić do serca 🙂. Słodkości na moim blogu muszą być w wersji znacznie zdrowszej niż te na półkach w sklepie, wiec i tym razem tak się stało. Przepis podpatrzony w internecie, lekko zmodyfikowany- mam nadzieje, że Wam zasmakuje tak samo, jak mi. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
SPÓD:
– 15 daktyli,
– 2 szklanki wiórków kokosowych,
– 1 łyżka oleju kokosowego.
MASA:
– 200 g kaszy jaglanej (ugotuj wg instrukcji na opakowaniu, dodając 2 łyżki mleka kokoswoego),
– sok z ½ limonki,
– 2 łyżki masła orzechowego,
– 3-4 łyżki cukru trzcinowego,
– 2/3 szklani mleka,
– 1 łyżka oleju kokosowego.
POLEWA:
– 4 łyżki masła orzechowego,
– 3 łyżeczki cukru trzcinowego,
– 3 łyżki mleka kokosowego.
Migdały i orzechy dekoracji.
PRZYGOTOWANIE:
Z daktyli usuń pestki, następnie sparz je wrzątkiem i mocz 20 min. Po odcedzeniu wody do daktyli dodaj wiórki kokosowe i łyżkę oleju po czy wszystko razem zblenduj. Przygotowana masę przełóż na blachę i odstaw do lodówki. Wszystkie składniki na masę umieść w misce i dokładnie zblenduj. Tak przygotowaną masę, przelej na ciasto i ponownie całość odstaw do lodówki na 20 min. W garnuszku połącz składniki na polewę, lekko je podgrzewając. W chwili, gdy polewa będzie gotowa, przelej ją na ciasto. Całość możesz udekorować migdałami lub orzechami. Ciasto przechowuj w lodówce. Smacznego 🙂
Brzmi przesmacznie 🙂 może już po walentynkach ale wydaje mi się że nie trzeba walentynek żeby się skusić na zrobienie tego ciasta:) dziś mam trochę wiecej czasu wiec spróbuję tego przepisu:) tym bardziej że składniki znajdą się w kuchni 🙂
Do ciasta musi być kawa może być nawet zielona 🙂 https://swiatkawyiherbaty.com.pl/pl/c/Kawa-Zielona/24