Bezglutenowe CIASTO KRUCHE Z DYNIĄ

CIASTO KRUCHE Z DYNIĄ I JABŁKAMI

Sezon na dynię w pełni i choć kojarzona jest z Halloween, to w kuchni nie jest taka straszna, wręcz przeciwnie.  Ja osobiście nie ukrywam,  uwielbienia do tego warzywa od lat.

Ma bowiem niesamowite właściwości, działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, zwalcza wirusy i pasożyty, dba o piękną skórę. Ponadto jest niskokaloryczna i zawiera spore ilości błonnika. Najczęściej w polskich domach pojawia się w wersji pieczonej jako dodatek do obiadu, bądź zupy. Dzisiaj wersja nieco inna, na słodko z dodatkiem cynamonu. Takie pyszności na talerzy, odmienią każdy pochmurny poranek.

BEZGLUTENOWE CIASTO KRUCHE Z DYNIĄ

SKŁADNIKI:

– 100g mąki jaglanej,

– 60 g mielonych migdałów,

– 150g mąki ziemniaczanej,

– ½ łyżeczki sody,

– szczypta soli,

– 4 żółtka,

– 50g ksylitolu,

– 100g masła bez laktozy,

– sok z połowy cytryny,

– 3 starte na grubych oczkach jabłka,

– 200 g startej na grubych oczkach dyni ( u mnie Hokkaido),

– 2 łyżeczki cynamonu.

DO PODANIA

– Cukier puder lub mąka kokosowa

BEZGLUTENOWE KRUCHE Z DYNIĄ

PRZYGOTOWANIE:

Sartre jabłka, dynię, sok z cytryny, cynamon i dwie żyłki ksylitolu przełóż do jednej miski i dokładnie wymieszaj.

Pozostałe składniki połącz ze sobą i wyrób ciasto. Weź ¾ ciasta i wyklej nim spód, wyłożonej papierem tortownicy (u mnie o średnicy 27 cm). Spód podziurkuj widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni C. Wstaw blaszkę z ciastem do piekarnika i piecz  przez 15 minut. Na podpieczony spód wyłóż dyniowo-jabłkowe nadzienie, posyp pozostałymi okruszkami ciasta i piecz jeszcze 40 min. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub mąką kokosową i zajadaj ;).

Polecam również:

– pikantny krem dyni

– aromatyczna jaglanka

– placuszki dyniowo bananowe

BEZGLUTENOWE KRUCHE Z DYNIĄ
CIASTO KRUCHE Z DYNIĄ I JABŁKAMI

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.