Przepis na bezglutenowe ciasteczka z ulubionymi powidłami jest moim dzisiejszym odkryciem.
Gdy masz ochotę na coś słodkiego, a w domu nie przechowujesz łakoci na zapas (u mnie tak na przykład jest), trzeba coś szybciutko wymyślić. W taki sposób tworze nowe przepisy i wykorzystując produkty, które już mam w domu. Daje mi to pewność, że zjem słodycz bez chemicznych składników lub zawierających nieszczęsny olej palmowy, a to jest dla mnie niedopuszczalne w codziennej diecie.
Do ciasteczek możesz zastosować ulubione powidła lub marmoladę. Najlepiej taką domową, która wcześniej sam przygotowałeś. Ja mam to szczęście, że takie przetworu co roku dostarcza mi moja mama. Jest mistrzem w tym temacie :).
Składniki:
– 100 g powideł wiśniowych
– 50 g masła orzechowego 100%
– 50 g skrobi ziemniaczanej
– 50 g mąki jaglanej
– 30 g nasion chia
– 50 g oleju rzepakowego
– szczypta soli himalajskiej
– 25 g syropu daktylowego
Przygotowanie:
Powidła blendujemy na mus. Jeśli jest problem ze zblendowaniem, dodajemy do nich odrobinę wody. Do zblendowanych powideł dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Wilgotnymi dłońmi formujemy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C około 15 min.
Polecam również:
– https://biegnijpozdrowie.pl/kruche-ciasteczka-imbirowe/
– https://biegnijpozdrowie.pl/najprostsze-ciastka/
– https://biegnijpozdrowie.pl/jaglanki/