Ciasteczka z kaszy bulgur i koktajl jagodzianka to bardzo smaczna propozycja na drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Taki zestaw stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, który będzie fajną alternatywą dla standardowej kanapki. Przepis na koktajl Jagodzianka znajdziesz TUTAJ.
SKŁADNIKI NA CIASTKA:
– 1 szklanka ugotowanej kaszy bulgur,
– 10 sztuk świeżych daktyli,
– 2 łyżki karobu lub kakao,
– 2 łyżki nasion chia,
– 2 jajka,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 6 łyżek mąki kokosowej,
– 4 łyżki wiórków kokosowych,
– 2 łyżki masła orzechowych,
– garść posiekanych orzechów nerkowca,
– 5 łyżek płatków owsianych,
– 1 ½ łyżki miodu – opcja dla łasuchów.
PRZYGOTOWANIE:
Po wyciągnięciu pestek z daktyli zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 min. Po tym czasie odlej wodę, do daktyli dodaj ugotowaną kaszę, nerkowce i wszystko razem zblenduj. Do powstałej masy dodaj utarte wcześniej jajka, a następnie pozostałe składniki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i podziel masę na małe kulki. Blachę wyłóż papierem, na nim poukładaj przygotowane kulki i delikatnie je rozgnieć, aż utworzą się małe placki. Piecz przez 20-25 min w temperaturze 200 stopni.