Bożonarodzeniowe przepisy czas start. Dzisiaj zapraszam Was na pierwszą świąteczną inspiracje. Tym razem są to kruche ciasteczka orzechowe pachnące cynamonem. Będą idealne, jako urozmaicenie dla klasycznych pierniczków.
Ciasteczka orzechowe są bardzo proste w wykonaniu i właściwie nie sprawiają problemu podczas pieczenia. Zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne i kruche dlatego powinny wystudzić się na blaszce. Ciasteczka możesz polać czekoladą lub posypać mąką kokosowym (używam zamiast cukru pudru). Natomiast bardzo dobrze smakują również bez dodatków. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku, a będą tak samo kruche jak po upieczeniu.
Słodkości są szybkie w wykonaniu, smaczne i do tego przy ich przygotowaniu można zaangażować dzieci.
Składniki:
– 50g mąki owsianej bezglutenowej
– 50g mąki ryżowej
– 50g mąki migdałowej
– 75g mąki z orzechów arachidowych
– 30g erytrolu (może być inne słodzidło)
– 2 łyżki płynnego miodu
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– szczypta soli
– 1 jajko
– 75g masła bez laktozy
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu w proszku
– ½ łyżeczki imbiru w proszku
Przygotowanie:
Połącz suche składniki, następnie dodaj jajko, miód i pokrojone w kawałki masło. Zagnieć na jednolitą masę ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Schłodzone ciasto krótko zagnieć i rozwałkuj na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrój dowolne kształty foremką i układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Wychodzą 2 blachy ciasteczek). Piecz jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 8 minut w temperaturze 180°C, z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia na blaszce.
* Masło i jajko powinny być zimne, prosto z lodówki.
Skorzystaj z moich innych przepisów bożonarodzeniowych:
– pierniki w wersji lekko odchudzonej
– piernik z batatów bezglutenowy