chleb bezglutenowy

CHLEBEK MAJONEZOWY

Dzisiaj przychodzę do Was z obiecanym przepisem na chlebek majonezowy.

Wspominałam o nim w poprzednim poście, w którym znajdziecie przepis na gofry niskowęglowodanowe. To kolejna propozycja dla osób będących na diecie Keto, Low Carb, czy też preferujących śniadania białkowo- tłuszczowe.

Myślę jednak, że zasmakuje każdemu 😉, również tym którzy kochają węglowodany, a chlebek będzie tylko dobrym „podkładem” pod ulubione dodatki.

chleb białkowo- tłuszczowy

SKŁADNIKI:

– 20g mąki migdałowej;

– 35g mąki kokosowej;

– 30g łupiny babki jajowatej;

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

– 5 jajek;

– 150g majonezu;

– 1 łyżka octu jabłkowego;

– szczypta soli.

 

OPCJONALNE (do dekoracji):

– łyżka ziaren słonecznika;

– łyżka siemienia lnianego.

 

PRZYGOTOWANIE:

Mokre składniki (majonez, jajka, ocet) umieść w misce. Suche składniki (mąki, łupinę, sól, proszek do pieczenia) zaś umieść w drugim naczyniu. Składniki w obu naczyniach dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz ich zawartości i mieszaj do powstania jednolitej masy.

Foremkę do chleba delikatnie wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przelej do foremki i posyp ulubionymi ziarnami.

Chleb majonezowy piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.

*Jajka i majonez wyjmij wcześniej z lodówki.

chleb keto

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.

Wartości odżywcze:

wartość odżywcza cały bochenek
wartość energetyczna 1642 kcal
białko 49,1g
tłuszcz 144g
węglowodany 15,4g

 

Polecam również moje przepisy na inne chleby:

chlebek bananowy z figami

chleb gryczany

bezglutenowy chleb z ziaren

chleb keto
CHLEBEK MAJONEZOWY

Jedna myśl na temat “CHLEBEK MAJONEZOWY

  1. Ciekawy przepis! Chlebek majonezowy brzmi nietypowo, ale po przeczytaniu artykułu z pewnością wypróbuję go w kuchni. Dzięki za inspirację kulinarną!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.