Dzisiaj przychodzę do Was z obiecanym przepisem na chlebek majonezowy.
Wspominałam o nim w poprzednim poście, w którym znajdziecie przepis na gofry niskowęglowodanowe. To kolejna propozycja dla osób będących na diecie Keto, Low Carb, czy też preferujących śniadania białkowo- tłuszczowe.
Myślę jednak, że zasmakuje każdemu 😉, również tym którzy kochają węglowodany, a chlebek będzie tylko dobrym „podkładem” pod ulubione dodatki.
SKŁADNIKI:
– 20g mąki migdałowej;
– 35g mąki kokosowej;
– 30g łupiny babki jajowatej;
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
– 5 jajek;
– 150g majonezu;
– 1 łyżka octu jabłkowego;
– szczypta soli.
OPCJONALNE (do dekoracji):
– łyżka ziaren słonecznika;
– łyżka siemienia lnianego.
PRZYGOTOWANIE:
Mokre składniki (majonez, jajka, ocet) umieść w misce. Suche składniki (mąki, łupinę, sól, proszek do pieczenia) zaś umieść w drugim naczyniu. Składniki w obu naczyniach dokładnie wymieszaj. Na koniec połącz ich zawartości i mieszaj do powstania jednolitej masy.
Foremkę do chleba delikatnie wysmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przygotowaną masę przelej do foremki i posyp ulubionymi ziarnami.
Chleb majonezowy piecz w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem, przez 40-45 minut. Po upieczeniu chleb wyjmij z piekarnika i odstaw na kratkę do ostygnięcia.
*Jajka i majonez wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.
Wartości odżywcze:
wartość odżywcza | cały bochenek |
wartość energetyczna | 1642 kcal |
białko | 49,1g |
tłuszcz | 144g |
węglowodany | 15,4g |
Polecam również moje przepisy na inne chleby:
Ciekawy przepis! Chlebek majonezowy brzmi nietypowo, ale po przeczytaniu artykułu z pewnością wypróbuję go w kuchni. Dzięki za inspirację kulinarną!