CHLEBEK BANANOWY

CHLEBEK BANANOWY Z FIGAMI

Uwielbiam figi, zarówno te suszone jak i te świeże. Tym razem mam dla Was chlebek bananowy z figami suszonymi.

Przepis jest nieco inny niż większość tych z internetu, w składzie ma dodatek łupiny babki jajowatej, która cudownie spulchnia ciasto. Ten produkt idealnie sprawdza się do wypieków bezglutenowych, zdecydowanie poprawia ich strukturę.
 

CHLEBEK BANANOWY

 Składniki:

– 3 dojrzałe banany,
– 8 suszonych daktyli,
– 6 suszonych fig,
– 1 ½ łyżki masła orzechowego100% (u mnie migdałowe);
–  4 jajka od szczęśliwych kur,
– 40 g skrobi z tapioki,
– 60g mąki jaglanej,
– 30 g łupiny babki jajowatej,
– 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
–  szczypta soli himalajskiej,
–  2 łyżki oleju rzepakowego,
– 1 ½ łyżeczki mielonego cynamonu.
 CHLEBEK BANANOWY

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z termoobiegiem. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie olej nadmiar wody. Dodaj do nich banany, mało orzechowe, olej, jajka i dokładnie zblenduj. Suche składniki dokładnie wymieszaj. Stopniowo połącz zblendowaną masę z suchymi składnikami. Gotową masę przełóż do kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę cista może wyłóż pokrojone figi i wstaw do piekarnika na 45 minut. Po upieczeniu wyciągnij go z foremki i wystudź.
 
Polecam również:
 

CHLEBEK BANANOWY
CHLEBEK BANANOWY Z FIGAMI

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.