Nie masz ochoty kupować gotowego pieczywa bezglutenowego? Mam podobnie, niestety wiele „gotowców” zawiera składniki, które niekoniecznie chciałabym sobie fundować.
Dodatkowo ich smak pozostawia wiele do życzenia, a konsystencja jest na tyle krucha, że rozpadają w dłoniach. Właśnie dlatego najczęściej piekę chleb sama, są to bardzo różne kombinacje, ale jednym z moich ulubionych jest chleb gryczany. Jeśli zaopatrzysz się w potrzebne składniki, jego przygotowanie zajmie dosłownie chwilkę. Polecam spróbować nawet tym, którzy nie stronią od glutenu, bo jest po prostu pyszny.
Składniki:
– 100 g pestek słonecznika,
– 200 g mąki gryczanej,
– 100 g skrobi z tapioki,
– 30 g łupiny babki jajowatej,
– 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
– 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej,
– 4 łyżki oleju rzepakowego,
– 400 ml ciepłej wody.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, z termoobiegiem. Osyp 3 łyżki ziaren słonecznika do osobnej miseczki. Pozostałe suche składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj stopniowo olej i wodę, zagniatając ciasto. Wszystkie składniki musza się dokładnie połączyć, a ciasto powinno być zwarte i delikatnie klejące. Gotową masę przełóż do kreskówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górę cista może „wklepać” odrobinę oleju (dzięki temu skórka chleba będzie bardziej chrupiąca) i posypać go, pozostałą częścią słonecznika. Przygotowany chleb wstaw do piekarnika na ok. 1 godzinę. Po upieczeniu wyciągnij go z foremki i wystudź.
Polecam również:
– https://biegnijpozdrowie.pl/bezglutenowy-chleb-z-ziaren/