Truskawkowe szaleństwo u mnie w kuchni trwa nadal. Dzisiaj kolejny lekki podwieczorek, który nie powinien zaszkodzić żadnej figurze, a już na pewno nie tym, którzy są aktywni fizycznie. Rozkosz dla podniebienia w małym słoiczku.
SKŁADNIKI (2 porcje):
– ½ szklanka nasion chia,
– 1 ½ mleka migdałowego * (lub innego dowolnego mleka roślinnego),
– 2 łyżki miodu,
– 2 brzoskwinie,
– 2 szklanki truskawek.
PRZYGOTOWANIE:
Mleko z nasionami chia i miodem dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godz. (jeśli to możliwe to nawet na całą noc). Miąższ brzoskwini odkroić od pestki i zblendować. Truskawki również bledujemy w osobnej misce. Do dwóch słoiczków wlewamy mus z truskawek, następnie gotowy pudding z chia i kolejno mus z brzoskwini. Można dodać posiekane dowolne orzechy lub suszoną żurawinę i ozdobić miętą. Prosto, smacznie, kolorowo. Smacznego!
*Jak zrobić samemu mleko migdałowe?
SKŁADNIKI:
– 1 szklanka płatków migdałowych,
– 3 szklanki wody.
PRZYGOTOWANIE:
Płatki zalać wodą i zostawić na noc w chłodnym miejscu. Na drugi dzień wszystko zblendować. Powstałą masę przecisnąć przez bawełnianą szmatkę i gotowe :).