Bezglutenowy chleb z ziaren to kolejna propozycja na zdrowe śniadanie. Jest „napakowany” ziarnami i nie zawiera żadnych konserwantów, barwników i spulchniaczy. Dodatkowym jego atutem jest jego sposób wykonania – prosty i szybki. Wymiata przy wszechobecnym, bezwartościowym pieczywie z oczyszczonej mąki, z dodatkiem karmelu i co gorsza polepszaczami smaku. Jest świetnym źródłem błonnika, o którym pisałam TUTAJ
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych,
– ½ szklanki siemienia lnianego niezielonego,
– ½ szklanki nasion chia,
– 1 szklanka płatków owsianych,
– 1 ½ szklanki siemienia lnianego zmielonego,
– ½ szklanki pestek dyni,
– 1 szklanka pestek słonecznika,
– garść suszonej żurawiny,
– garść suszonych jagód goji,
– 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej,
– 1 ½ łyżki masła orzechowego,
– 5 łyżek oleju kokosowego,
– 1 ½ szklani wody.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki razem dokładnie mieszany i przekładamy do foremniki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia (ja użyłam keksówki). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 min. Wystudzić przed zjedzeniem. Smacznego
Mam pytanie – czym mogę zastąpić płatki owsiane w tym przepisie? Niestety na owies też mam silną nietolerancję i musze go wykluczać z diety… 🙁
Proponuję płatki gryczane, też super z nimi smakuje ten chlebek:). Można też zrobić mieszankę i dodać płatki ryżowe lub płatki z komosy ryżowej.