Bezglutenowy chleb bananowy nie przypomina tradycyjnego chleba, jest wilgotny i dość słodki. Szybka przekąska do pracy i szkoły. Świetnie komponuje się z delikatnym dżemem lud samym masłem.
SKŁADNIKI:
– 4 banany,
– 50g mąki kokosowej,
– 50g mąki jaglanej,
– 4 jajka,
– 1 łyżka miodu,
– 2 łyżki masła orzechowego,
– 2 łyżki oleju kokosowego,
– szczypta sody oczyszczonej,
– szczypta soli himalajskiej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego,
– 30g płatków z migdałów.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wkładamy banany, jajka, miód, masło orzechowe, olej i blendujemy na jednolitą masę. Dokładamy 20g płatków z migdałów oraz pozostałe składniki i dokładnie łączymy. Całość przekładamy do foremki (keksówki) i posypujemy pozostałą częścią migdałów. Pieczemy 45-55 min w temperaturze 180˚ C.
SMACZNEGO
Jedna myśl na temat “BEZGLUTENOWY CHLEB BANANOWY”