Już od jakiegoś czasu przedstawiam Wam swoje pomysły na urozmaicone i wartościowe odżywczo drugie śniadania. Kolejny pomysł na lunchbox to bezglutenowe placki szpinakowe z kurkumą. Szybkie, proste, można je jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Przepis jest na jedną porcje, czyli pięć placków.
SKŁADNIKI:
– garść świeżego szpinaku,
– 1 jajko,
– 4 łyżki mąki jaglanej,
– 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
– ½ łyżeczki kurkumy,
– 2 małe ząbki czosnku,
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
– 1 łyżka jogurtu naturalnego,
– przyprawy do smaku: pieprz, sól himalajska, ostra papryka,
– 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Szpinak umyć i drobno posiekać. Przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Rozgrzać olej na patelni. Łyżką nałożyć ciasto, formując placuszki. Podsmażyć je krótko z jednej i drugiej strony.
Placki można podawać z sosem jogurtowo- czosnkowym.