Sezon na truskawki w pełni, większość z nas uwielbia je ze względu na smak i aromat, pamiętajmy jednak o ich właściwościach prozdrowotnych. Polecane są osobą z poniesionym poziomem cholesterolu, wysokim ciśnieniem, reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby i nerek. Są również wskazane dla osób walczących z nawagą. Zawarte w truskawkach minerały i witaminy korzystnie wpływają na włosy i cerę. Nic tylko zajadać się nimi, póki są świeże i łatwo dostępne.
Dzisiaj wykorzystałam truskawki do kolejnego bardzo szybkiego i prostego deseru, jakim jest bezglutenowe ciasto w wersji fit. Żadna osoba aktywna fizycznie nie powinna więc się obawiać, że „pójdzie w boczki”, jeśli oczywiście zachowa umiar ;).
SKŁADNIKI (10 porcji):
– 2 jajka od szczęśliwych kur,
– ¼ szklanki płynnego oleju kokosowego,
– 1 ½ łyżki miodu wielokwiatowego,
– 150g mielonych migdałów,
– 50g drobnych wiórków kokosowych,
– 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia,
– 1 szklanka pokrojonych truskawek,
– do dekoracji: 2 łyżki mielonych migdałów lub wiórków kokosowych.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki z wyjątkiem truskawek wymieszać w misce. Ma powstać jednolita masa. Foremkę (o wymiarach 20 cm x 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę do foremki, a na nią wyłożyć truskawki. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 160 stopni piekarniku. Po upieczeniu ciasto wystudzić i posypać mielonymi migdałami lub wiórkami kokosowymi.
2 myśli na temat “BEZGLUTENOWE CIASTO TRUSKAWKOWE”
Ten spód musi być przepyszny!:)
https://julias-cooking.com/